Tips om rijangst te overwinnen en zelfverzekerd achter het stuur te stappen

door | apr 28, 2023

Als je last hebt van rijangst, is het belangrijk om te weten dat je niet de enige bent. Gelukkig zijn er manieren om hiermee om te gaan en je rijangst te overwinnen. Het is moedig om de auto te blijven gebruiken als vervoersmiddel en je rijangst stap voor stap te overwinnen. Het is belangrijk om regelmatig te rijden en jezelf comfortabel te maken in de auto. Wanneer je toch een paniekaanval krijgt, probeer dan snel weer achter het stuur te stappen en dezelfde situatie opnieuw te proberen. Het is belangrijk om deze routine vast te houden en je rijangst geleidelijk aan te verminderen.

Eerlijk zijn tegen jezelf

Het is van cruciaal belang om je rijangst niet te vermijden of te ontkennen. Het bedenken van excuses zal je namelijk niet helpen om van je rijangst af te komen. Het is belangrijk om eerlijk te zijn tegen jezelf en te erkennen dat je angsten hebt. Hoewel dit een uitdagende stap kan zijn, is het wel de eerste en belangrijkste stap om je rijangst te overwinnen. Wees dus open over je gevoelens en confronteer je angsten, hoe moeilijk dit ook mag lijken.

Praten helpt!

Het kan helpen om je rijangst te bespreken met iemand bij wie je je op je gemak voelt, zoals een familielid of goede vriend(in). Als je hier niet comfortabel bij voelt, overweeg dan om te praten met een gedragstherapeut. Als paniеkaanvallеn niеt bеpеrkt blijvеn tot in dе auto, is hеt stеrk aan tе radеn om mеt ееn gеdragsthеrapеut tе pratеn ovеr mogеlijkе oplossingеn voor jе angstеn.

Houd еr rеkеning mее dat mеdicatiе in sommigе gеvallеn jе rijvaardighеid kan bеïnvloеdеn, of dat hеt combinеrеn van sommigе mеdicijnеn mеt autorijdеn vеrbodеn kan zijn. Sommigе mеdicijnеn bеvattеn stoffеn diе jе rijvaardighеid nеgatiеf kunnеn bеïnvloеdеn, dus raadplееg altijd ееn arts voordat jе mеdicatiе nееmt еn dееl jе zorgеn ovеr dе invloеd еrvan op jе rijvaardighеid.

Gespecialiseerde begeleiding

Veel rijscholen bieden tegenwoordig de diensten van gecertificeerde “faalangst-/rijangst-instructeurs” aan. Het specialisme van deze instructeurs is het identificeren van jouw angsten en hoe deze te overwinnen.

Het grote verschil tussen een “faalangst-/rijangst-instructeur” en een reguliere instructeur is dat de eerste een plan van aanpak kan maken dat is aangepast aan jouw unieke situatie. Door middel van gerichte begeleiding en vele handige tips en trucs kun je je veel meer ontspannen voelen tijdens het rijden.

Rijangst Begeleiding

Positief blijven en doorzetten

Het is belangrijk om jezelf te belonen en complimenten te geven wanneer je vooruitgang boekt in het overwinnen van je rijangst. Door jezelf positieve feedback te geven, voel je je beter en gemotiveerd om door te gaan. Het is een prestatie dat je je angst hebt erkend en er tegenin gaat in plaats van ervoor weg te lopen.

Onthoud dat het een proces is en dat het tijd kost om je rijangst te overwinnen. Blijf oefenen en je zult merken dat het gevoel van angst geleidelijk afneemt. Zoals het gezegde luidt: oefening baart kunst! Blijf dus volhouden en wees trots op jezelf voor elke stap die je zet in het overwinnen van je rijangst.

Koop een eigen auto

Of je nu al een rijbewijs hebt of nog bezig bent met je rijopleiding, het is belangrijk om te overwegen om een eigen auto te kopen. Het hoeft niet per se een luxe sportauto te zijn, maar een auto die past bij jouw wensen en budget. Dit kan een grote stap zijn, maar het is de enige manier om voorgoed afscheid te nemen van je rijangst. Door regelmatig te rijden en in verschillende situaties terecht te komen, leer je steeds meer en zul je zien dat je angsten afnemen. Je zult de auto niet laten staan omdat je er geld in hebt geïnvesteerd en uiteindelijk zal het rijden in je eigen auto een goede oefening zijn om je rijangst te overwinnen.

Met een bijrijder oefenen

Als je het nog eng vindt om alleen te rijden, kan het helpen om te oefenen met een vertrouwd persoon naast je in de auto. Het is echter belangrijk om zorgvuldig te kiezen wie je hiervoor vraagt.

Kies iemand die rustig blijft in situaties en je positieve feedback kan geven. Vermijd bemoeizuchtige personen die eerder in paniek raken dan jij. Het is ook fijn om iemand te kiezen waarmee je een leuk gesprek kunt hebben tijdens het rijden. Met de juiste bijrijder aan je zijde, kan je zelfvertrouwen opbouwen en je rijangst overwinnen.

Niet te veel twijfelen

Het verkeer in Nederland kan soms behoorlijk hectisch zijn en het is dan ook belangrijk om als bestuurder besluitvaardig te zijn. Een gecertificeerde faalangst / rijangst instructeur zal je dit ook benadrukken. Twijfel op drukke kruispunten kan leiden tot opstoppingen en frustraties bij andere weggebruikers.

Het is daarom belangrijk om te durven en met een vastberaden instelling deel te nemen aan het verkeer. Met besluitvaardigheid kom je verder en sla je je gemakkelijker door alle uitdagingen in het verkeer heen.

Navigatie bij lange ritten

Langere ritten rijden naar onbekende bestemmingen kan voor extra stress zorgen. Het voortdurend kijken naar een routekaart kan je in paniek brengen. Een oplossing hiervoor is het regelen van een navigator. Dit kan bijvoorbeeld een navigatiesysteem zijn waarbij je zo nu en dan naar het apparaat moet kijken en alles wordt opgezegd.

Een andere optie is om iemand naast je te vragen die hardop kan navigeren. Let er wel op wie je hiervoor vraagt. Kies iemand waarvan je weet dat hij/zij rustig blijft en goede aanwijzingen kan geven.

Met een navigator ben je beter voorbereid en kan je meer ontspannen de weg op. Zo kom je veilig en stressvrij op je bestemming aan.

Rijangstbegeleiding

Blijf kalm!

Een goede controle over de omgeving is cruciaal tijdens het autorijden. De spiegels in en buiten de auto zijn daarbij van onschatbare waarde. Gebruik ze daarom regelmatig en voorkom zo onverwachte situaties.

Soms kan een bestuurder kort op je auto rijden en voor zenuwen zorgen. Houd je hoofd koel en kijk in je spiegels of je de bestuurder ruimte kunt geven om in te halen.

Kijk ook altijd over je schouder voordat je een manoeuvre uitvoert. Dit voorkomt dat je andere bestuurders over het hoofd ziet en ongelukken veroorzaakt.

Als je motor afslaat bij het verkeerslicht en er ontstaat irritatie bij de bestuurders achter je, steek dan je hand op en verontschuldig je netjes. Dit gebaar wordt vaak gewaardeerd en kan bijdragen aan een positieve rijervaring.

Rate this post
×