Als jij jouw rijbewijs wilt halen, is het belangrijk om te weten welke soorten rijbewijzen er zijn en wat de verschillen zijn tussen deze rijbewijzen. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende soorten rijbewijzen die er zijn.
Een overzicht van de verschillende soorten rijbewijzen
Rijbewijs B
Dit is het meest voorkomende rijbewijs en geeft je de bevoegdheid om een personenauto te besturen. Het B-rijbewijs is geschikt voor voertuigen met een maximumgewicht van 3500 kilogram en maximaal 9 personen, inclusief de bestuurder. Voor een B rijbewijs moet je autorijles volgen.
Rijbewijs BE
Met een BE-rijbewijs mag je rijden met een zwaardere aanhanger of caravan achter je auto. Dit rijbewijs heb je nodig als de combinatie van auto en aanhanger of caravan meer dan 3500 kilogram weegt.
Rijbewijs C
Het C-rijbewijs is nodig om een zware vrachtwagen te besturen. Het maximumgewicht van het voertuig mag meer dan 3500 kilogram bedragen.
Rijbewijs C1
Dit rijbewijs heb je nodig om een lichte vrachtwagen of camper te besturen. Het maximumgewicht van het voertuig mag niet meer dan 7500 kilogram bedragen.
Rijbewijs C1E
Met dit rijbewijs mag je rijden met een combinatie van een lichte vrachtwagen of camper met een aanhanger. Het totale gewicht van de combinatie mag niet meer dan 12000 kilogram zijn.
Rijbewijs CE
Met een CE-rijbewijs mag je rijden met een combinatie van een zware vrachtwagen en een aanhanger. Het totale gewicht van de combinatie mag meer dan 12000 kilogram zijn.
Motorrijbewijs
Categorie A van het motorrijbewijs kent meerdere subcategorieën, zoals A1, A2 en A. Hoe krachtig je motor mag zijn en hoe oud je bent, bepaalt welke categorie voor jou geschikt is. Als het een lichte motor is, neem dan een A1; is hij middelzwaar, kies dan voor een A2; of als er geen beperkingen zijn op het vermogen, kies dan categorie ‘A’; ideaal als leeftijd ook geen rol speelt voor de motorrijles.
Rijbewijs A1
Met een rijbewijs A1 kan je een lichte motor besturen van 125cc met een maximaal vermogen van 11 kW. Voor een A1 rijbewijs moet je minimaal 18 jaar zijn.
Rijbewijs A2
Als je op een motor wilt rijden met een rijbewijs A2, moet je motor niet meer dan 35 kW en 0,2 kW per kilogram leeggewicht kunnen produceren. Bovendien mag hij niet zijn afgeleid van een voertuig dat het dubbele vermogen of meer produceert.
Rijbewijs A
Met een motorrijbewijs A kan je een motor besturen zonder vermogenbeperkingen. Je moet minimaal 24 jaar oud zijn voor een A rijbewijs.
Scooterrijbewijs
Met een scooter of bromfietsrijbewijs kan je een bromfiets of een scooter besturen.
Rijbewijs AM
De rijbewijs AM heeft een leeftijdsgrens van 16 jaar. Je mag hiermee een brommer besturen van maximaal 50 cc. De scooter mag niet meer dan 45 km/h kunnen.
Medische vereisten
Er zijn ook medische vereisten waaraan je moet voldoen om een rijbewijs te behalen. Je moet een Eigen Verklaring aanvragen om te bepalen of je lichamelijk en geestelijk geschikt bent om te rijden. Als je een medische aandoening hebt, moet je mogelijk extra onderzoeken ondergaan of aanvullende eisen voldoen om jouw rijgeschiktheid te bepalen.