Als je gepakt wordt met veel te snel rijden en je rijbewijs wordt ingevorderd, kan je een forse boete verwachten en verplicht worden om een EMG Cursus te volgen over verantwoord rijgedrag in het verkeer. In zijn artikel leggen wij uit hoe een EMG Cursus verloopt, wat het doel is van deze cursus, wat er wordt besproken en of je er daadwerkelijk iets van leert.

Wat is een EMG cursus?

EMG staat voor Eduactieve Maatregel Gedrag. De EMG cursus duurt in totaal 4 dagen en bestaat uit 3 dagen van groepscursussen die worden gegeven in een klaslokaal en 1 dag van een evaluatiegesprek over de cursus.

cursus eduactieve maatregel gedrag

Eerste dag van de EMG Cursus

Op de eerste dag van de EMG cursus moet je om 09:00 uur aanwezig zijn en je 15 minuten van tevoren melden. Het is belangrijk om op tijd en nuchter te komen, want zonder geldige reden mag je niet meer deelnemen en moet je de kosten opnieuw betalen voordat je weer mocht deelnemen. Als je dat niet doet, raak je je rijbewijs kwijt. Zelfde geldt als je onder invloed van alcohol of drugs komt, want dat is ook onverantwoordelijk gedrag.

Je zit in een groep van maximaal 12 personen, mannen en vrouwen bijelkaar. De lessen worden gegeven door een leraar die wordt ingehuurd door de overheid en gespecialiseerd is in verkeerspsychologie. De leraar heeft niets te maken met het CBR behalve het melden van de aanwezigheid. De leerlingen worden verteld dat er een geheimhoudingsplicht geldt tussen de leraar en de leerlingen, dus de echte reden waarom ze bij de EMG cursus waren, hoeven ze niet te verbergen.

Op de eerste dag van de cursus moet iedereen zich voorstellen en vertellen waarom ze daar waren. De leraar schrijf alles op een bord voor latere evaluatie. Vervolgens krijgt iedereen een mapje met opdrachten die tijdens de cursus en thuis moesten worden gemaakt. De eerste opdracht was om degene naast je te interviewen en te vragen naar de reden en gevolgen van hun deelname aan de EMG cursus.

Daarna is er een klassikale discussie over de redenen en gevolgen van hun aanwezigheid. Rond het middaguur volgt er een kennisquiz met vragen over veiligheid in het verkeer. Na het maken van de vragen werd er weer klassikaal gediscussieerd.

Aan het einde van de eerste cursusdag geeft de leraar wat thuisopdrachten mee, die voor de volgende cursusdag moet worden gemaakt. De dag eindigt rond 16:30 uur.

Tweede dag van de EMG Cursus

Op de tweede cursusdag begin je weer om 09:00 uur en dien je je 15 minuten van tevoren te melden. In tegenstelling tot de eerste dag, is de cursus verspreid over drie weken, met één cursusdag per week. Op deze dag werk je in groepjes van drie en maak je een SWOT-analyse van je eigen rijgedrag.

Na het bespreken van de analyses wordt er klassikaal gediscussieerd over het rijgedrag van iedereen en wordt er gekeken naar de diepere oorzaken van te hard rijden. Het huiswerk van de vorige cursusdag wordt ook besproken, waarbij voornamelijk wordt ingegaan op de triggers die jou aanzetten tot hard rijden en de gevolgen daarvan.

Er wordt tijdens de cursus regelmatig herhaald dat te hard rijden gevaarlijk is, om zo de boodschap extra goed over te brengen. Na het bespreken van het huiswerk volgt nog een opdracht voordat de tweede cursusdag ten einde komt: het maken van een voor- en nadelenbalans van veilig rijden in het verkeer versus gevaarlijk rijden.

Vervolgens wordt er weer klassikaal over de opdracht gediscussieerd. Voordat de tweede cursusdag eindigt, krijg je een thuisopdracht mee. Dit keer dien je een plan van aanpak te maken voor de derde cursusdag en een kort verslagje te schrijven over wat je tot nu toe van de cursus vindt.

Derde dag van de EMG Cursus

Op de derde en laatste dag van de EMG-cursus begint de groep weer vroeg om 09:00 uur en moet iedereen zich 15 minuten van tevoren melden. Op deze dag worden er video’s getoond van bestuurders die gevaarlijk rijgedrag vertonen en de impact daarvan op andere weggebruikers. Er worden fragmenten uit het televisieprogramma “Wegmisbruikers” vertoond en er wordt gediscussieerd over het rijgedrag en de mogelijke gevolgen daarvan.

Na de discussie wordt er een rondje gemaakt waarbij elke persoon in de groep moet vertellen waarom hij of zij wel of niet opnieuw zou deelnemen aan de EMG-cursus. Hierbij geef je je mening over de anderen in de groep en waarom je denkt dat ze wel of niet opnieuw zouden deelnemen.

De laatste opdracht van de cursus is om een brief naar jezelf te schrijven waarin je de reden beschrijft waarom je de EMG-cursus moest volgen en waarom je niet meer te hard zal rijden. Deze brief wordt over 3 maanden per post bezorgd om je eraan te herinneren om je aan de snelheidslimiet te houden en dat er gevolgen zijn als je dat niet doet. Aan het einde van de dag wordt er gevraagd om een handtekening te plaatsen en krijg je een certificaat mee als bewijs dat je de cursus succesvol hebt afgerond.

cursus emg

Gesprek over jouw ervaringen tijdens de EMG Cursus

Na het afronden van de drie cursusdagen staat er nog een evaluatiegesprek op de planning om jouw ervaringen te bespreken. Tijdens het gesprek zal er aandacht worden besteed aan wat je hebt geleerd en of je dit in de toekomst kunt toepassen. Daarnaast zal er ook besproken worden of je de cursus als leuk en nodig hebt ervaren en of je mogelijk nog terugkomt voor een vervolg. Het evaluatiegesprek duurt ongeveer dertig minuten. Na afloop van het gesprek zal de instructeur aan het CBR doorgeven of je geslaagd bent of niet.

Wanneer je geslaagd bent en het CBR dit heeft goedgekeurd, krijg je binnen enkele weken jouw rijbewijs terug, mocht je dit kwijt zijn geraakt door te hard rijden. Mocht je niet geslaagd zijn, dan zal je rijbewijs ongeldig worden verklaard of dien je de gehele cursus opnieuw te volgen en opnieuw te betalen.

Echter, het is bijna onmogelijk om te falen tijdens deze cursus. Als je op tijd bent en actief deelneemt door af en toe jouw mening te geven, zou je zonder problemen kunnen slagen.

Conclusie

De boetes zijn erg hoog en de cursus is duur en saai, maar het belangrijkste van alles is, dat je een ernstig ongeluk kan veroorzaken als je te hard rijdt waarbij je je eigen leven en/of het leven van anderen kan nemen. Het is ook zinloos om te hard te rijden, omdat het maar enkele seconden of maar een paar minuten uit zal maken, wat het dus absoluut niet waard is. Dus rij gewoon rustig en voorkom dit alles. Je hebt uiteraard hard gewerkt om je rijbewijs te kunnen halen.

×

RIVM-Proof

Hier de tekst v.w.b. de melding gezien de huidige corona maatregelen. In deze pop-up kunnen allerlei meldingen worden gedaan. Zodat zowel nieuwe als huidige klanten op de hoogte gehouden worden.

Heb je een vraag? Wij helpen graag!