Ben ik gezakt als motor afslaat tijdens examen?

door | apr 28, 2023

Je rijexamen is en blijft een spannend moment dat je nooit zult vergeten. Het is het moment dat je naar de examinator toeloopt en dat stemmetje in je hoofd zegt: “Oh nee, nu is het zover!” Met klamme handjes stel je je voor en bij het begin van het gesprek staar je alleen maar voor je uit omdat je niet kunt geloven dat je het nu echt moet gaan doen. Door spanning doen we allemaal dingen die we normaal gesproken nooit zouden doen.

Tijdens het rijexamen kan spanning ervoor zorgen dat je motor afslaat wanneer je wilt wegrijden. Je gebruikt dan je meest lieve glimlach, verontschuldigt je netjes en de examinator stelt je nog even gerust. Maar het enige wat jij daarna kunt denken is: “Ben ik nu gezakt?”

Ben ik nu gezakt?

Om hier een duidelijk antwoord op te geven, zijn een aantal factoren van belang. Ten eerste is de frequentie van belang. Heb je meerdere keren tijdens het examen de motor laten afslaan of was het slechts één keer? Daarnaast spelen de omstandigheden een rol. Was het druk op de weg of waren er andere factoren die bijdroegen aan de spanning? En tot slot is het herstel van belang. Heb je de situatie goed opgepakt en ben je verder goed door het examen gekomen?

Auto praktijkexamen motor uitgeslagen

Hoewel het spannend kan zijn, is het belangrijk om te onthouden dat iedereen fouten maakt en dat een keer de motor laten afslaan niet meteen betekent dat je bent gezakt. Blijf rustig, blijf gefocust en geef niet op

Frequentie

Dit betekent eenvoudigweg het aantal keren dat de motor tijdens het rijexamen afslaat. Af en toe een incident is geen probleem, maar wanneer dit herhaaldelijk gebeurt, kan het duiden op een gebrek aan beheersing van het voertuig. In dat geval kan dit onderdeel als onvoldoende worden beoordeeld.

Omstandigheden

De beoordeling van het afslaan van de motor hangt ook sterk af van de situatie waarin het gebeurt. Als het gebeurt bij het wegrijden uit een parkeervak of bij het optrekken bij een verkeerslicht, wordt het minder zwaar aangerekend dan wanneer het midden op een druk kruispunt gebeurt.

Herstel

Het herstel na het afslaan van de motor is van groot belang tijdens het rijexamen. Hoewel het tonen van sociale vaardigheden zoals een lieve glimlach en verontschuldiging jegens de examinator belangrijk zijn, zal de beoordeling vooral afhangen van hoe je de auto herstelt en of je kalm blijft. Het is dus beter om na het afslaan van de motor rustig te blijven, goed te blijven kijken en je weg te vervolgen, in plaats van uit nood te glimlachen naar de examinator. Onthoud dat de examinator vooral beoordeelt hoe goed je de auto onder controle hebt en hoe veilig en zelfverzekerd je rijdt.

Laat je niet afschrikken door verhalen

Laat je niet ontmoedigen door verhalen van mensen die beweren gezakt te zijn omdat ze één keer de motor lieten afslaan tijdens hun rijexamen. Vaak spelen er andere factoren een rol, zoals grote fouten die zij hebben gemaakt, of een combinatie van de drie factoren die eerder zijn genoemd. Onthoud dat het afslaan van de motor slechts één onderdeel is van het rijexamen en dat je beoordeeld wordt op je algehele voertuigbeheersing en veiligheid op de weg. Blijf dus gefocust en zelfverzekerd tijdens je examen.

Gezakt rijexamen

3 tips om te voorkomen dat de motor afslaat

Je vraag je vast af of Demo-opleidingen.nl; de beste rijschool in Rotterdam tips heeft om te voorkomen dat de motor afslaat tijdens het praktijkexamen. Ja hoor, die hebben wij voor je! Deze tips zijn als volgt:

  • Voertuigbeheersing op gevoel
  • Blijf kalm bij het optrekken
  • Bijzondere verrichtingen oefenen

Voertuigbeheersing op gevoel

Tijdens de eerste 3 tot 5 rijlessen wordt er veel aandacht besteed aan voertuigbeheersing. Het aanvoelen van het aangrijpingspunt van de koppeling is hierbij belangrijk en komt met ervaring. Wanneer je de koppeling laat opkomen, voel je dat de auto in beweging komt en doseer je dit door op gevoel gas te geven.

Blijf kalm bij het optrekken

Het is belangrijk om nooit gehaast te zijn bij het optrekken. Verlaat nooit een verkeerssituatie met de gedachte dat je de eerste moet zijn die wegrijdt met piepende banden. Op de openbare weg is rustig rijden essentieel. Om kalm te blijven kan rustige achtergrondmuziek helpen.

Bijzondere verrichtingen oefenen

Als je bang bent dat je tijdens het rijexamen onder spanning moeite gaat hebben met de koppeling, vraag dan aan je instructeur tijdens je autorijles of je nog een aantal bijzondere verrichtingen kunt oefenen om het ‘gevoel’ goed onder de knie te krijgen. Bijvoorbeeld de hellingproef.

Rate this post

[variable_1] heeft zich zojuist aangemeld voor een [variable_2]!