Er is momenteel een groeiende vraag naar rijlessen met een automaat lesauto, omdat steeds meer mensen kiezen voor elektrische auto’s. Dit heeft enerzijds te maken met de opkomst van volledig elektrische auto’s, maar anderzijds ook met het gemak van het rijden in een automaat. Vooral mensen die vaak lange afstanden moeten rijden, of de mensen die vaak in files terechtkomen, ervaren de voordelen van het rijden zonder koppeling.

De stimulans van elektrische auto’s voor automaat rijbewijs

Door de opkomst van elektrisch rijden zijn er steeds meer automerken die elektrische auto’s aanbieden, zoals Tesla, Opel Ampera en BMW i3. Dit zijn auto’s die op stroom rijden en soms ook een benzinetank hebben als reserve.

Minder Europeanen met een automaat rijbewijs

In vergelijking met de rest van de wereld rijden Europeanen nog steeds opvallend vaak in schakelauto’s. Terwijl automaten steeds populairder worden in landen zoals Amerika, Zuid-Amerika en Aziรซ, blijven wij in Europa vaak vasthouden aan de traditionele schakelauto.ย 

handgeschakeld auto

Verschil tussen automaat en handgeschakeld

Het voornaamste verschil tussen een automaat en een schakelauto is het ontbreken van de handmatige schakeling in een automaat. Een ander belangrijk verschil tussen een automaat en een schakelauto is het begrip van de auto. Bij een automaat hoeft de bestuurder alleen maar gas te geven en te remmen, terwijl de juiste schakelmomenten automatisch worden uitgevoerd. Bij een schakelauto kan men de juiste schakelmomenten herkennen aan factoren zoals het geluid van de motor en de toerenteller. Bij een automaat is dat niet langer relevant, omdat de auto automatisch de juiste schakelmomenten bepaalt. Naast de eerder besproken trends is er nog een reden waarom mensen uiteindelijk kiezen voor een automaat, namelijk de gemoedsrust die het biedt. Mensen geven vaak aan dat het makkelijker is om in een automaat te rijden, maar dat is niet helemaal waar. Je blijft immers nog steeds deelnemen aan hetzelfde verkeer, alleen heb je minder handelingen om uit te voeren, waardoor je meer aandacht aan het verkeer kunt besteden en dus meer rust hebt in je hoofd tijdens het autorijden. Vooral in files is het zeer relaxed om te rijden in een automaat, omdat je anders veel moet schakelen en steeds koppeling moet indrukken, wat zeer vermoeiend kan zijn.

Wat is semi-automaat?

Er bestaat ook een type automaat waarbij je zelf nog kunt schakelen door aan een pook te tikken of op het stuur te tikken. Dit type wordt semi-automaat genoemd.

Is automaat auto rijden de toekomst?

Hoewel automaat rijden de toekomst is en waar we naartoe willen, zien wij het niet snel gebeuren dat we allemaal binnen 20 tot 30 jaar in een automaat rijden. Ook denk ik niet dat alle auto’s elektrisch worden. Er zal altijd vraag blijven naar schakelauto’s, omdat sommige mensen het gevoel van echt autorijden willen behouden door zelf te schakelen.

Waarom kiezen leerlingen voor een automaat rijbewijs?

Er zijn twee hoofdtypen leerlingen die automaat rijden verkiezen bij demo-opleidingen.nl: degenen die bewust voor een automaat kiezen om minder handelingen te hoeven verrichten en daardoor meer rust in hun hoofd te hebben, en degenen die gedwongen zijn om automaat te rijden vanwege fysieke beperkingen.

automaat rijles

Sommige leerlingen hebben bijvoorbeeld maar รฉรฉn been en moeten een speciaal aangepast examen afleggen in een automaat, terwijl anderen met bepaalde mentale beperkingen wel rijgeschikt zijn maar moeite hebben met het schakelen in een handgeschakelde auto.

Hoewel er in eerste instantie weinig verschil is tussen mannen en vrouwen die automaat rijden, lijkt het erop dat er meer vrouwen zijn die de voorkeur geven aan een automaat. Dit zou kunnen komen door macho-gedrag waarbij mannen eerder geneigd zijn om door te blijven zetten in een handgeschakelde auto om hun ego niet te beschadigen.

Wat is de leeftijd van de mensen die kiezen voor een automaat rijbewijs?

Over het algemeen kiezen mensen tussen de 27 en 30 jaar of ouder vaker voor het automaat rijbewijs. In de categorie van 18-jarigen wordt er niet vaak voor een automaat gekozen.

Echter, een veelvoorkomend scenario is dat mensen op hun 18e beginnen met rijden in een handgeschakelde auto, maar vanwege de moeilijkheidsgraad en uitdagingen stoppen met hun rijopleiding. Later in hun leven besluiten ze om opnieuw een rijopleiding te volgen en kiezen ze voor een automaat vanwege hun ervaringen uit het verleden. Vaak zijn deze mensen dan al ouder dan 27 of 30 jaar.

Grootste vraag naar automaat rijbewijs

De grootste doelgroep is vrouwen van 35-40 jaar en ouder die altijd al hun rijbewijs wilden halen, maar dit om verschillende redenen op jongere leeftijd niet hebben kunnen doen. Uiteindelijk besluiten zij dan om een automaatauto te kopen en een automaat rijbewijs te halen.

Op je 18e beginnen met automaat rijlessen? Dat kan!

Als je op achttienjarige leeftijd nog twijfelt over het type rijbewijs dat je wilt behalen, is het zeker geen slecht idee om te kiezen voor het automaat rijbewijs. Het biedt namelijk bepaalde voordelen als je op een “gemakkelijkere” manier je rijbewijs wilt halen. Door automaat ervaring op te doen, kun je later beslissen of je alsnog wilt overstappen naar een handgeschakelde auto. In dat geval hoef je geen theorie-examen opnieuw af te leggen. Je hoeft alleen rijlessen te volgen in een handgeschakelde auto en een praktijkexamen af te leggen in een handgeschakelde auto. Dit is vooral handig voor mensen die twijfelen en de optie open willen houden om later over te stappen naar een handgeschakelde auto. Het is belangrijk om te onthouden dat als je kiest voor het automaat rijbewijs, dit niet betekent dat je voor de rest van je leven vastzit aan automaat. Je kunt altijd nog zonder het theorie-examen te doen, opnieuw autorijles volgen en een examen doen met een schakel.

×

RIVM-Proof

Hier de tekst v.w.b. de melding gezien de huidige corona maatregelen. In deze pop-up kunnen allerlei meldingen worden gedaan. Zodat zowel nieuwe als huidige klanten op de hoogte gehouden worden.

Heb je een vraag? Wij helpen graag!